No niin… Ilmeisesti se on aika viimeinkin pistää blogi pystyyn vaihtoonlähdon kunniaksi. Olen tosiaan rovaniemeläinen 21-vuotias yliopisto-opiskelija, ja toivottavasti lähdössä syyskuussa 2016 Hokkaidoon, Japaniin vaihto-opiskelemaan. Tällä hetkellä hyväksytty vastaus on tullut omalta yliopistolta ja seuraavaksi odotellaankin sitten vastausta Japanin päästä, joten lähdön tulisi varmistua lopullisesti huhtikuun paikkeilla.
Tuntuu jotenkin pakolliselta antaa heti alussa tietopläjäys itsestäni, joten koettakaa kestää. Jos ei kiinnosta, niin olkaa hyvä ja skipatkaa.
Itselläni Japaniin lähtö on ollut haaveena jo yläasteelta lähtien, vaikka en koskaan ollut täysin varma miksi sinne lähtisin ja mitä tekemään, mutta suunnitelmat ovat onneksi selkiytyneet tässä vuosien varrella.
Rovaniemellä olen opiskellut nyt kolme vuotta politiikkatieteitä ja tarkoituksena olisi saada myös kanditaatintutkielma valmiiksi ennen vaihtoa. Neljännelle vuodelle eli vaihto-opiskelu vuodelle olen tarkoituksella jättänyt siis sivuainekokonaisuuden verran opiskeluja (n. 60 op). Koska Japanissa vaihto-opiskelijan tulee opiskella vähintään 25 op lukukautta kohden, tulee minulla toivottavasti olemaan vuoden jälkeen kasassa vähintään se 50 op, jotka tulevat muodostamaan sivuainekokonaisuuden ’Studies Abroad’. Vaihtovuosi tulee olemaan toivottavasti myös vähän rennompi opiskeluvuosi, sillä kaipaisin kyllä hengähdystaukoa. Suoritin IB-lukion kolmessa vuodessa, pääsin heti seuraavana syksynä yliopistoon, ja olen ollut nyt yliopistossa ja töissä yhtäaikaa kolmen vuoden ajan. Pikku breikki olisi paikallaan, jottei tämä elämä mene ihan pelkäksi suorittamiseksi.
Olen hakemassa Hokkaidoon HUSTEP-ohjelmaan, jossa opiskelu tapahtuu englanniksi ja josta olen valikoinut kursseja opintosuunnitelmaani Aasian politiikan ja sosiologian aihealueilta. Kerron kurssien sisällöstä ehkä tarkemmin myöhemmin. HUSTEP-kurssien lisäksi aion tietysti opiskella Japanin kieltä, jota osaan pelottavan vähän verrattuna siihen, että kohta tällä kielellä pitäisi selvitä jokapäiväisessä kanssakäymisessä. Apua. Mainitsemisen arvoisena voisi ehkä pitää sitä, että olen käynyt yliopiston tarjoamat japanin kurssit ennen kuin edes hain Hokkaidoon. Kielitaitoni on silti varmasti huonompi kuin japanilaisen tarhaikäisen muksun.
Lapin yliopiston vaihtohaku hujahti kerralla päin näköä. Koska olin suurimman osan joulukuusta töissä, lähetin hakemuksen vasta ihan viimeisenä hakupäivänä 31.12.2015. Pieni vinkki? Älkää koskaan jättäkö hakua viimeiselle päivälle. Jos skannerini olisi päättänyt irtisanoa sopimuksensa, minulta olisi haku jäänyt kokonaan välistä. Onneksi kaikki sujui kuten pitikin ja paperit lähtivät ajoissa matkaan. Ensimmäisen vaiheen hakuun tarvittiin motivaatiokirje, opintosuunnitelma ja opintosuoritusote.
Olen tällä hetkellä hieman hukassa seuraavan hakuvaiheen kanssa, koska minulla on paljon kysymyksiä joiden kanssa tiedekuntani kv-vastaava ei osannut auttaa, joten odottelen tässä että pääsen henkilökohtaiselle tapaamiselle jonkun kanssa joka vastaa Japaniin lähtijöistä. Suurimpana huolena on tällä hetkellä kielitodistus. Todistukseksi kelpasi ensimmäisessä hakuvaiheessa opintosuoritusote, josta näkyy että olen suorittanut englanninkielen kurssit yliopistolla onnistuneesti ja B2 tasoa vastaavasti. Yleensä tässä vaiheessa varataan aika Helsingistä viralliseen kielitasotestiin, jonka tulokset lähetetään tietysti kohdeyliopistoon. Mutta koska olen vaikea tapaus haluaisin tehdä asiat erilailla: sain IB:ltä valmistuessani kaksikielisyys-todistuksen, mikä periaatteessa todistaa että olen täysin kykeneväinen kommunikoimaan ja opiskelemaan englanniksi, sekä kääntämään tekstejä. IB:n sivuilla myös lukee, että valmistuminen tarkoittaa sitä, että opiskelija puhuu, kirjoittaa ja ymmärtää englantia vähintään B2-tasoisesti. Mutta koska IB:ltä valmistuminen ei myöskään vapauttanut minua yliopiston englanninkursseista, pelkään pahoin ettei se auta minua tässäkään tilanteessa. Toisinsanoen: my degree is worthless.
Muita huolenaiheita minulla on esimerkiksi viisumin kanssa, koska en ole sellaista koskaan ennen hankkinut, sekä tietysti apurahojen hakemisen kanssa. Mistä haen? Mitä haen? Koska haen? Koska HUSTEP:in esittelysivuilla suositeltiin hakemaan JASSO-apurahaa, ajattelin hakea ainakin sitä. Muut apurahan hakupaikat ovat vielä auki, eikä niitä voida edes hakea ennen kuin Japanista tulee ilmoitus että minut on varmasti hyväksytty opiskelemaan. Lisäksi päässä pyörii paljon käytännönjärjestelyihin liittyviä kysymyksiä: Mihin poikaystäväni muuttaa sillä aikaa kun itse olen ulkomailla? Mihin kaikki tavarani laitetaan ja miksi helvetissä omistan näin paljon tavaraa? Mitä pakkaan mukaan? Koska voin ostaa lentoliput? Mihin menen asumaan Hokkaidossa ja paljonko vuokrani maksaa? Mitä jos kuolen siellä nälkään koska en osaa kokata japanilaisilla raaka-aineilla (ei sillä että osaisin muutenkaan laittaa ruokaa)?
Niin paljon kysymyksiä. Niin vähän vastauksia.
Nyt 5.2.2016 sain omalta yliopistoltani viestin, että hakemukseni on hyväksytty, mikä kuulemma tietää hyvää. Yleensä jos oma yliopisto hyväksyy hakemuksen, se tullaan mitä luultavimmin hyväksymään myös kohdeyliopistossa? Tällaista huhua olin kuulevinani. Sitä odotellessa päätin siis pistää tämän blogin pystyyn, jotta 1) en unohda sitä tehdä myöhemmin, ja koska 2) ajattelin että joku saattaisi olla kiinnostunut hakuprosessista kokonaisuutena.
Koetan päivitellä blogia kun hakuprosessissa tapahtuu jotain mainitsemisen arvoista, ja myöhemmin tietysti Japanissa siitä miltä maailma näyttää auringonnousun maassa.